Zapachy Gourmand
Słowo “gourmand”, wywodzi się z języka francuskiego i oznacza „łakomczucha”. Perfumy z tej kategorii wyróżnia nadzwyczaj realistyczny, apetyczny charakter. Bazą zapachów gourmandowych są składniki jadalne (dosłownie), które na co dzień spotykamy w kawiarniach i cukierniach, na przykład kakao, czekolada, praliny, wata cukrowa czy też królowa słodkości: wanilia. Oprócz deserów, do tego działu zaliczamy także wszelkiego rodzaju napoje: kawę, smakowe mleko oraz całą kartę alkoholi. Wysokiej klasy nosy bardzo często lubią łączyć nuty gourmandowe z pikantnymi przyprawami, soczystymi owocami, czy gorzkawymi cytrusami. Poza tym ten rodzaj kompozycji może pochwalić się nadzwyczaj dobrymi parametrami i wyrazistością.
Pierwsze perfumy gourmand
30 lat temu, czyli w 1992 roku, premierę miała jedna z największych legend perfumowych: Angel spod szyldu Thierriego Muglera. Zapach był swoistym buntownikiem i przełamał wszelkie dotychczasowe konwenanse olfaktoryczne. Nieszablonowe podejście do kompozycji jak na tamte lata i ryzykowny krok stworzenia aromatu innego niż dotychczas, który absolutnie odstawał od panujących trendów sprawił, że Angel zapoczątkował nowy trend w świecie zapachów. Sięgnięcie po czekoladowe praliny, ciągnące się toffi, watę cukrową oraz słodką wanilią dały piorunujący i uzależniający efekt. To właśnie wtedy wystartowała nowa kategoria: gourmand. Pierwszy raz słodkie i jadalne nuty zostały użyte do wykreowania perfum. Dzisiaj nikogo nie dziwi aromat rodem z wysokiej klasy cukierni, wtedy był to swoisty szok, który pokochali dosłownie wszyscy.
Charakterystyka zapachów gourmand
Są to perfumy po prostu słodko-jadalne. Do ich stworzenia bardzo często wykorzystuje się nuty stosowane do produkcji smacznych deserów, kolorowych drinków czy też owocowych pucharów. Ciasteczkowo-kremowa wanilia zdecydowanie wiedzie prym lecz typowe są także takie składniki jak: karmel, miód, pianki marshmallows, kokos, praliny, cukierki, wata cukrowa, a nawet guma balonowa! Nie wspominając o słodkich likierach i sorbetach owocowych. Aby nieco rozświetlić i urozmaicić cukierkową kompozycję, często akord gourmand łączy się wydźwiękami korzennymi, drzewnymi czy też kwiatowymi.Takie podejście daje ciekawy, uwodzicielski i nietuzinkowy efekt, który cieszy się od lat niezmienną popularnością.
Desery
Ulubiony deser zamknięty we flakonie? Dlaczego nie! Teraz już nie trzeba pędzić do kawiarni, aby delektować się zapachem uwielbianego ciasta czy też pucharu lodowego z toną bitej śmietany i litrem polewy czekoladowej. Szeroka gama woni prezentujących w dosłownym znaczeniu przeróżne wypieki i ciasteczka pozwala cieszyć się w domowym zaciszu aromatem wyrobów cukierniczych, a to wszystko bez ryzyka wzrostu wagi 🙂 .
Słodkie Kwiaty
Kwiaty nie zawsze muszą wypadać poważnie. Takie kompozycje również często są wzbogacane w nektarowe akordy, które zmieniają całokształt z wytrawnego aromatu, na przyjemnie łakome kąski z roślinnym tłem. Kawowo-jaśminowa herbata, różane nadzienie do pączków lub waniliowo-puchaty kwiat pomarańczy. Możliwości jest ogrom!
Kosz owoców
Zapachy oparte na soczystych owocach, takich jak dojrzałe śliwki, maliny, brzoskwinie czy gruszki i czereśnie często pachną niczym smakowe landrynki. W połączeniu z cukrem natomiast dają efekt gęstej konfitury. Perfumy jadalno-owocowe to świetna propozycja na wiosenne dni, natomiast w upały sprawdzą się połączenia ze słodko-kwaśnymi cytrusami, które przełamują ciężkość i nadają kompozycjom lekkości.
Przyprawy
Aromatyczna, rozgrzewająca herbata z goździkami, miodem oraz dodatkiem laski wanilii. Taki napój z pewnością rozgrzeje nie jedno serce w pochmurny, jesienno-zimowy wieczór. Przyprawy często wprowadzają do zapachów gourmand pazur oraz nadają pikanterii. Imbirowy kokos lub solidna, kardamonowa róża intensywnie pobudzi do działania.
Najpiękniejsze zapachy gourmand
Kajal Almaz – malinowy sorbet lodowy, sowicie posypany brązowym cukrem i płatkami róż. Dodatkowo całość przełamano czarną porzeczką oraz kalabryjską bergamotką. Kremowo-owocowy bukiet pieści zmysły i roztacza wokół aurę tradycyjnej lodziarni, gdzie powstają desery ze składników najwyższej jakości.
Kinetic Aura – egzotyczna marakuja, soczysty i dojrzały ananas oraz słodka wanilia – miks wręcz idealny. Jaśminowo-piżmowy filar pięknie podtrzymuje owocowe szaleństwo i nadaje całości uwodzicielski ton, a drzewna baza trzyma bukiet w ryzach. Niecodzienne połączenie, które uzależnia.
Astropil & Stella Paris Cherie – zapach, który przenosi do francuskiej cukierni na drogi deser przyrządzony przez artystów cukierniczych najwyższej ligi. Słodki szyk w akompaniamencie świeżej bergamotki i korzenia irysa uwodzi i hipnotyzuje. Dodatkowo aromat posiada w sobie żywiczny akord ambrowy z delikatnym pudrowym niuansem i kardamonowym podtonem, które nadają całości nutkę tajemniczości oraz dopełniają w szlachetny sposób słodkie wydźwięki.
Spirit of The Kings Hadar – różane kryształki cukru pełne apetycznej wanilii i orientalnych akordów. Perfumy są szalenie uwodzicielskie i kokieteryjne, a kompozycja kusząco słodka oraz zalotna.
Wybrane zapachy są dostępne również w naszej perfumerii internetowej https://luxperfumes.pl/


